8 Mart 2017 Çarşamba



                       
NIKE’IN DOĞUŞU

Nike’ın doğuşunda en büyük pay, bir spor koçu olan Bill Bowerman’a aittir. Bowerman, Oregan Üniversitesi’ndeki öğrencilerinin daha başarılı olması için spor ayakkabılarının en yenilerini takip ediyordu. Koç Bowerman, antrenörü olduğu MBA öğrencisi Phil Knight’a Japon Tiger markasına kendi ürettiği tasarımları sunmak için ortaklık teklif etti. Böylece yapılan anlaşmayla 1964 yılında Tiger’ın gönderdiği 300 ayakkabıyı Knight satmaya çalışırken, Bowerman de bu ayakkabıların nasıl daha hafif ve daha iyi üretilebileceğini bulmaya çalışıyordu. İşte Nike markasının kuruluşu böyle başladı. Kendisi de bir koşucu olan Jeff Johnson, Knight ve Bowerman’ın kurmuş olduğu şirkete çalışan olarak girdi. Johnson 1971 yılında marka için Nike ismini bulan kişi oldu.

Stanford Üniversitesi'nde MBA yapan Phil Knight tarafından 1972 yılında kurulan Nike'ın Swoosh denen ünlü simgesi, Carolyn Davidson adlı bir üniversite öğrencisi tarafından 35 dolara çizilmiştir. Simgenin getirdiği olağanüstü başarı üzerine, 1983 yılında Carolyn Davidson'a, kamuoyuna açıklanmayan bir miktarda şirket hissesi verildiği açıklaması yapılmıştır. Ayrıca Swoosh simgesi, orijinal olan Siyah renginden başka birçok renkte de yaptırılmaktadır.


nike ile ilgili görsel sonucu

bill bowerman ile ilgili görsel sonucu




NIKE'IN KURUCULARI

nike founders


‘NIKE’ İSMİ NEREDEN GELİR?

        Nike şirketinin kurucusu Phil Knight Zafer Tanrıçası Nike’ın ismini özellikle seçmiştir. Nike’ın markalaşmasının perde arkasında Yunan Mitolojisinin Zafer Tanrıçasının yeri oldukça değerlidir. Yunan mitolojisinde adı geçen Nike Yunanca telaffuzu ile Nee-key kelime anlamıyla zafer demektir. Roma Mitolojisinde Victoria olarak bilinmektedir.
Tanrıça Nike, Homeros’un destanlarında yer almasa da Hosiodos’a göre Pallas ve Okeanos’un kızı Styks’ten doğmuştur. Kardeşleri Kratos, Bia ve Zelus’tur.
Nike’ın kafasız ve kanatlı heykeli 1863 yılında Yunanistan’ın kuzey ege denizinde yer alan Samothrace – Semadirek Adasında bulunmuştur. Ada’da ki yerlilere göre Nike’ın doğum yerinin burası olduğuna inanılmaktadır. 1863 yılında Semadirek adasında bulunan parçaları bulunan heykelin tahminen M.Ö 220 – 190 yılları arasında beyaz paros mermerinden yapılmıştır.
Kanatlı Tanrıça Nike’ın heykeli 1884 yılından bu yana Paris Louvre Müzesinde Daru merdiveninin en tepesinde sergilenmektedir. Heykelin sağ kanadının başlangıcı ile sol kanadı arasında farklılık gözle görülebilmektedir. Sağ kanadın başlangıcındaki girinti Semadirek adasında rüzgarın etkisini gösterir niteliktedir bir özelliktir.
Dünyanın en bilinen heykellerinden olan Nike için Louvre Müzesi proje başkanı Ludovic Laugier “heykelin Helenistik bir baş yapıt olmasının yanı sıra üzerinde yapılan restorasyon çalışmaları nedeniyle 19. yy’ın tarihsel sanat örneği olduğunu” söylemiştir.
Zafer Tanrıçası Nike’ın rölyefi Türkiye - Efes Antik Kentinde görülebilir. Heykelin bir elinde defne yaprağı diğer elinde palmiye dalı tutar biçimde betimlenmiştir.
                       

                                 kanatlı tanrıca nike ile ilgili görsel sonucu

NIKE SLOGANININ VE LOGOSUNUN HİKAYESİ

Nike’in marka logosu olan ‘vınlamak’ ve sloganı olan ‘Just Do It’, Amerikan haneleri arasında yaygın şekilde tanınabilir bir sembol haline gelmişti.

Nike’ın doğduğu kent olan Portland’daki bir mahkum, Gary Gilmore, idamdan hemen önce kendisine son düşünceleri sorulduğunda “Let’s do it” cevabını veriyor. Sloganın yaratıcısı Dan Wiedan bu cümleyi “Just Do It” olarak değiştirerek dünyanın en akılda kalıcı sloganlarından birine imza atmış oluyor.

Nike’ın kurucusu Phil Knight ,Nike daha küçük bir firmayken grafik tasarım öğrencisi Carolyn Davidson adlı bir çocuktan, kendisine bir logo üretilmesini istemiş. Ve bu çocuk çok kısa bir sürede Nike’ın ünlü dinamizm ve sportif imajını yaratan “Swoosh” adlı bildiğimiz Nike logosunu yaratmış.Hemde 35$ karşılığında! Carolyn Davidson üniversiteden mezun olduktan sonrada Nike için ilanlar, broşürler, posterler, kataloglar tasarlamaya devam etmiş .Ama bir süre sonra Nike’ın hızla büyümesi nedeniyle tek bir tasarımcı firmaya yetmemiş ve Nike Carolyn Davidson ile yollarını ayIrıp profesyonel bir reklam ajansı ile anlaşmış. Böylece Nike logosunun yaratıcısı Carolyn Davidson’un Nike ile ilişkisi kalmamış.


carolyn-davidson-nike-swoosh-logo-eren-caner





            

                      NIKE'IN İLK AYAKKABISI

nike shoes



         Nike’in ilk marka temsilcisi Steve Prefontaine, 1969’dan 1972’ye kadar olan üniversite kariyeri süresince 2,000 m’den 10,000 m’ye tam 7 Amerikan rekoru kırdı. 1979 yılında, Nike Air teknolojini piyasaya sürdüler. Bu durum, var olan rekabet içindeki başarılı rakiplerden biri olma statülerini, ileriye yönelik olarak daha da güçlendirmelerine imkan verdi. Nike’ın yaşadığı bu büyüme o kadar muazzamdı ki onları, 1980’lerin sonunda Initial Public Offering’e ilerlemeye kadar götürdü. Markalarının popülerliği kısa sürede, fitness meraklıları arasında da yayıldı. 1982’ye gelindiğinde Amerika’daki atletik / antrenman ayakkabılarının 1 numaralı tedarikçisi konumuna yükselmişlerdi.





     NİKE’IN PAZARLAMA YÖNETİMİ

Dijital kampanyaları ile geniş kitlelere ulaşan dünyanın ve en büyük spor giyim markalarından biri olan Nike; tüketicilerinin karşısına “Harekete Geç” sloganı ile çıkarak bir kampanya başlatmıştı. Tüketiciye ulaşırken; geleneksel ve dijital yöntemleri beraberinde ve muntazam biçimde kullanan Nike, yarattığı bu kampanya ile markayı etkili sonuçlara götürme yolunda ilerliyor. Nike markasının başarılı reklamlarının, ilginç sosyal yarışmalarının, tüketici ile iletişiminin sıradışılığı ve başarısı; Nike’ın büyük rakipleri dahil birçok markanın gerçekleştirmekte zorlandığı bir strateji izliyor.

Nike geleneksel reklam yöntemlerini kullanmaktan tamamen vazgeçmeden, geleneksel yöntemler ile dijital yöntemleri bir arada kullanmaktadır. Nike bir zamanlar Televizyon ve basılı reklamlara önemli ölçüde bütçe ayırır iken, son 5 yılda bu  bütçeyi azaltmasına rağmen, toplam pazarlama bütçesini artırdı.  Peki ama bu nasıl oldu?

Bunun en önemli nedeni, Nike’ın artık dijital pazarlamaya daha fazla önem verir hale gelmesidir.  Nike yeni pazarlama stratejisi ile interaktif öğeleri kullanarak tüketicilerin en çok zaman geçirdikleri alanda, yani sosyal medya da tüketicileri ile iletişime geçiyor. İnteraktif uygulamalar ile, daha büyük bir kitleye ulaşmaya çalışarak daha çok tüketicinin yakınında olmak istiyor Çünkü harçlığının bir kısmı ile Nike ürünleri alan bir genç, Televizyon reklamlarından ziyade online reklamları izliyor.




                




















KAYNAKÇA

http://stratejikmarkayonetimi.blogspot.com.tr/2014/11/niken-cks-hikayesi-pazarlama.html

http://erencaner.com.tr/10-adimda-nike-in-dogusu/

https://girisimturkiye.com/2016/12/18/nike-sirketi-basari-hikayesi/


http://outsidersmag.net/nikein-just-do-it-sloganinin-bilinmeyen-hikayesi/

http://www.logohikayeleri.com/2010/08/niken-calsanlarndan-jeff-johnson-bir.html